Voordat u ratten gaat aanschaffen is het belangrijk dat u de juiste informatie heeft . Elk diersoort heeft zijn eigen gedrag en behoefte . Let hier op als u kiest voor ratten ! Bij het aanschaffen let op de juiste kooi , voer en bodembedekking . Alle dieren hebben aandacht en liefde nodig .

 

Waarom zijn ratten zo leuk?!

Ratten worden steeds vaker gekozen om als huisdieren te houden . Dat is natuurlijk niet zo raar , het zijn heerlijke dieren en erg leuk als gezelschap voor jong en oud . Ze zijn mensgericht , speels , slim , vriendelijk en erg grappig . Ze hechten zich snel aan hun baasje en vinden het geen probleem om op elke tijdstip van de dag uit hun kooi te komen .

 

1 of 2 ratten?

Ratten zijn hele sociale dieren , dat betekend dat ze altijd een maatje nodig hebben.

Ook al komen ratjes vaak uit de kooi en geef je ze veel aandacht , wij mensen kunnen een ratten vriendje niet vervangen! Ratten kunnen snel eenzaam worden. Zorg dus altijd voor een ratten maatje!

 

Waar kan ik ratten kopen ?

Nog steeds worden er veel ratten aangeboden in de dierenwinkel . Deze dieren komen van groothandelaren , hier is er maar 1 ding waarop gelet word . Geld verdienen . Hierbij word niet aan de ratten gedacht , karakter, opvoeding en gezondheid is hier niet belangrijk . Het is dan ook zeker af te raden om naar een dierenwinkel te gaan . Dieren horen daar niet thuis .

Een betere optie is om naar een rattery te gaan . De dieren worden op de juiste manier gehouden en krijgen alle liefde die ze verdienen .Er word gekeken naar de gezondheid en karakter van de ouderdieren en de rittens worden met de juiste zorg groot gebracht . Elke rattery heeft zijn eigen ideeën en plannen . Verdiep u goed in de rattery en maak een keus die bij u past .

Een andere optie is een rattenopvang . Hier zitten ratjes die graag een nieuw huisje krijgen en natuurlijk verdiend elk diertje een huisje voor zich zelf ! Ook oudere ratjes kunnen leuk gezelschap zijn.

 

Mannen of vrouwen ?

Vaak krijgen wij de vraag of er verschil is tussen mannen en vrouwen . Dat is er zeker . Natuurlijk heeft elk diertje zijn eigen karakter dus uitzonderingen zijn er . Vrouwen zijn actief , speels en erg ondernemend . Stil zitten is niet hun sterkste kant . Ze zijn vaak erg nieuwsgierig en aanwezig . De mannen zijn wat rustiger , lui en worden vaak veel groter dan vrouwen . Alle ratjes hebben hun eigen geur , je ruikt ze dus allemaal .

Benodigdheden

* Kooi ; de minimale afmetingen voor 2 ratjes is 70x45x60cm . Het liefst groter maar zeker niet kleiner !

* Voer ; rattenvoer , geen knaagdierenvoer .

* Bodembedekking ; Stofvrij is erg belangrijk !

* Voerbak en waterfles .

* Huisjes , speeltjes , hangmatjes ; Erg belangrijk voor ratten . Hangmatjes vinden ze vaak erg leuk en is op alle manieren te maken .

Wat is de juiste kooi ?

De minimale afmetingen van een kooi voor 2 ratjes is 70x45x60cm . Kleiner is zeker niet aan te raden !

De mooiste rattenkooi voor 2 ratjes is een ferplast furat of een ferplast jenny .

Goed schoon te houden en leuk in te richten .

Er zijn veel kooien op de markt die goed geschikt zijn voor ratten .

 

Bodembedekking en voer .

Bij het kiezen van bodembedekking is het belangrijk om te kijken naar een belangrijk ding .

Ratten hebben hele gevoelige luchtwegen , het is belangrijk dat het stofvrij is . Bijvoorbeeld ecobed of houtsnippers .

Er zijn vele merken tekoop . Het is belangrijk dat de ratjes de juiste voeding krijgen. Dus geen knaagdierenvoer .

Er zijn een aantal verschillende merken voer tekoop in de dierenwinkel .

Het beste is om zelf uit te zoeken wat u eigen ratjes het beste vinden .

Het is natuurlijk belangrijk dat ze ten alle tijden beschikken over water !

 

Accessoires ?

Zeer belangrijk , Accessoires voor in de kooi . Denk hierbij aan hangmatjes , huisjes en speeltjes .

Hangmatjes zijn zelf goed te maken of tekoop voor een leuk prijsje .

Helaas niet alle dierenwinkels hebben veel keus in spullentjes .

Voor leuke dingen voor in de rattenkooi kunt u kijken bij www.Fretten.nl

 

Gezondheid.

Ratten staan bekend om hun zwakke gezondheid . Ze zijn erg vatbaar voor verschillende ziektes en kwaaltje . Tumoren , abcessen en luchtweg problemen komen vaak voor . Soms is het erg moeilijk om precies te weten te komen waar ratjes last van hebben . Het is dus erg belangrijk om een goede dierenarts te vinden . Denk hieraan bij de aanschaf. Veel dierenartsen weten geen raad met deze kleine dieren . Het is dus goed om u eerst te verdiepen in de juiste dierenartsen in de buurt .

 

Dit was een kleine samenvatting . Heeft u nog vragen ? Dan kunt u natuurlijk altijd mailen!